Steeds meer bedrijven bieden een speciale kinder-tablet aan. Zo’n tablet is vaak voorzien van een kleurige kind vriendelijke omgeving. Een tablet welke gemaakt is voor kinderen is relatief goedkoop als je het bijvoorbeeld vergelijkt met een iPad. Maar wat kan je nou precies met zo’n tablet en hoe verantwoord is zo’n aanschaf nou eigenlijk?

Er zijn heel veel  spelletjes voor jonge kinderen en zelfs baby’s te vinden in de Google Play store en Apple store, Deskundigen zijn het er over eens dat het niet verstandig is om kinderen al op jonge leeftijd een eigen tablet, computer of smartphone te geven. Uiteraard kan een spelletje op zijn tijd geen kwaad op bijvoorbeeld smartphone, computer of tablet, maar dan wel het liefste als de ouders erbij zijn. Omdat zelfs onschuldig ogende spelletjes soms angstaanjagende beelden bevatten, of worden onderbroken door reclamefilmpjes welke helemaal niet geschikt zijn voor jonge kinderen. Daar kan je als ouders dan rekening mee houden en in grijpen.

In het meest ideale geval krijgt een kind pas in het laatste jaar van de basisschool een eigen telefoon of tablet. De reden hiervoor is dat een kind van 10/11 jaar in staat zijn ( om met hulp van de ouders) te leren om met zo’n grote hoeveelheid media om te gaan. En kinderen van deze leeftijd kunnen ( wel met hulp van de ouders) leren onderscheid te maken tussen wat echt en wat nep is.

Maar wat is nou de beste tablet en waar moet die aan voldoen?

Een tablet speciaal voor kinderen moet natuurlijk stevig zijn, je wilt natuurlijk niet dat het apparaat snel stuk gaat. Daarnaast speelt prijs ook nog een belangrijke rol. Daarnaast moet het makkelijk zijn voor ouders om het apparaat te beveiligen, om te voorkomen dat kinderen ongewenste inhoud zien of zelf zonder toestemming dingen downloaden.
Een iPad mini voldoet wel redelijk aan de eisen maar is zeker geen goedkope keuze. Bepaalde Galaxy-tablets van Samsung hebben daarnaast eigen “kids mode, ”deze is alleen met een pincode te deactiveren. De kids mode heeft helaas wel toegang tot YouTube, de webbrowser en de Play store.
In dit geval kan je bijvoorbeeld kiezen voor en Kurio Tab modellen, deze blokkeert niet alleen de App Store voor kinderen maar zelfs een ingebouwd filter heeft om alleen toegestane website te kunnen bezoeken. Een erg leuk apparaat voor jonge kinderen, al is deze tablet niet geschikt voor Fortnite of andere intensievere games. Ook is van deze tablet de batterijduur beperkt ( als kan je dat natuurlijk ook als voordeel zien om de schermtijd wat in te perken.) De Kurio heeft een sterke behuizing, welke een valpartij vaak wel kunnen doorstaan.
Een tablet is geen onschuldig speelgoed, als je een tablet geeft aan je kind en de instellingen voor ouderlijk toezicht negeert, kan het kind ook volledige toegang tot heel het internet krijgen. Heel veel spellen en video’s zijn voor kinderen geschikt. Spelletjes in de Google Play Store hebben een PEGI rating. Zo’n PEGI rating geeft aan of spellen evt schadelijke inhoud bevatten. Met schadelijk  wordt bedoelt dat de beelden de kinderen angstig kunnen maken en kunnen ervoor zorgen dat kinderen bijvoorbeeld nachtmerries krijgen. Ook kunnen de spellen beelden bevatten over drugs en racisme. PEGI is geen geschiktheidsleeftijd. Een spel met PEGI 3 is dus niet bedoeld voor kinderen vanaf die leeftijd. PEGI gaat alleen over schadelijkheid van de inhoud. Een belangrijk advies hierbij is om spellen te behandelen zoals je ook tv en film zou behandelen met het kijkwijzer advies. Spelletjes zijn bijna net zo realistisch als films. De Apple Store heeft geen PEGI maar Apple heeft hiervoor een eigen systeem voor leeftijdsaanduiding.

Na spelletjes is YouTube bij kinderen ook erg populair, de filmpjes bevatten vaak ( verborgen) gesponsorde onderdelen. Soms vragen de bekende YouTubers donaties aan hun kijken en zijn de beelden die ze maken niet altijd geschikt voor jonge kijkers. Een belangrijk advies is hier kijk soms mee en praat met je kinderen over wat ze zien. Kinderen zijn zelf niet in staat om in te zien wat het verschil is tussen de echte mening van de YouTuber en wanneer het om bepaalde reclame gaat.

Prijs:
Je kan voor een paar tientjes al een tablet aanschaffen, is goedkoop hier echt duurkoop. Onder de €100 zijn het scherm en de batterij onvoldoende en ontbreken vooral belangrijke mogelijkheden voor ouderlijk toezicht. Vanaf €100 zijn er gelukkig verschillende zeer goede modellen te vinden.

Wilt u meer passend advies?

Wanneer wil je teruggebeld worden?

3 + 14 =